Hoeveel calorieën heb ik eigenlijk nodig?

Hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon en van een aantal factoren:

 • Leeftijd: naarmate je ouder wordt heb je minder energie nodig, gemiddeld rond de leeftijd van 40 jaar begint je verbranding te dalen, het komt er dan op aan om ofwel méér te bewegen om je verbranding op peil te krijgen of minder te eten wil je op gewicht blijven.

 • Geslacht: mannen verbranden doorgaans door een grotere spiermassa meer calorieën dan vrouwen , de gelukzakken :-).

 • Lichaamssamenstelling: hoe gespierder je bent, hoe meer je verbruikt. Iemand die goed getraind is, heeft een grotere spiermassa en verbrandt dus ook meer calorieën. Dan kan je je met andere woorden in je voeding ook iets meer permitteren.

Eerst en vooral moeten we kijken naar het rustmetabolisme: de energie die het lichaam in rust verbrandt om cellen in leven te houden. Daarbij komt dan een extra verbruik voor alle fysieke activiteiten die je op een dag doet.  Personen die al vaak een streng dieet hebben gevolgd hebben een steeds lager rustmetabolisme waardoor ze sneller bijkomen (=jojo-effect).

Vaak hoor ik zeggen:” ik heb een heel trage verbranding, ik mag bijna niets eten en toch kom ik bij.” Om dit aan te tonen of uit te sluiten kan je jouw rustmetabolisme laten bepalen via een BIA meting. Dit is een wetenschappelijk gevalideerde methode die een duidelijker beeld schept over je lichaamssamenstelling zijnde vetmassa, spiermassa en lichaamsvocht. Door een BIA meting kan je jouw rustmetabolisme heel goed inschatten. Deze meting verloopt al liggend waarbij 4 electroden worden aangebracht op hand en voet, je voelt er niets van maar de meting geeft echt wel een schat aan informatie. Véél meer dan enkel een cijfer op de weegschaal!

Wil je iets doen aan jouw lichaamssamenstelling of jouw gewicht? Wil je weten hoeveel vetmassa jouw lichaam omvat. Dan loont het zeker de moeite om eens een meting te laten uitvoeren. Een BIA meting kost 15€. Cliënten van mijn praktijk Stabiel gewicht (www.stabielgewicht.be )en leden van Motus (www.motus.club ) betalen voor een meting 10€.

 

 

PS. De promo-pakketten proteïneproducten zijn ook terug verkrijgbaar. Een pakket proteïneproducten + begeleidend schema voor 3 weken kost 275€ ipv 299€. Hiermee kan je gemiddeld 6 tot 9 kg afvallen. Heb je hiervoor interesse, stuur dan gerust een mailtje naar trees@stabielgewicht.be

Laat een reactie achter

Recepten

 • Vispapilot met feta en tomaat Vispapilot met feta en tomaat
  Benodigdheden (1 persoon): 150g vis, 30g feta, 2 vellen bakpapier, 10 kerstomaatjes, een 5tal zwarte ontpitte olijven, 1 rode ui, paprikapoeder, 1 eetlepel groentenbouillon Neem...
  Lees verder

Boekrecensies

Nieuws

 • Wil jij je ook terug op en top voelen én jouw stabiel gewicht bereiken? Schrijf je dan nu hier GRATIS in voor een inspirerende presentatie boordevol tips, praktijkvoorbeelden en zelf-aan-de-slag oefeningen.
  Lees verder

Adres

Trees Peersman
Lange Beulestraat 46
9250 Waasmunster
0476/27 99 89
trees@treespeersman.be