Ovenschotel met bloemkool en rundergehakt

Ovenschotel met bloemkool en rundergehakt

 

Een ovenschotel gaat er wel bij iedereen in. Het is alleen de kunst om de ingrediënten zodanig aan te passen dat de ovenschotel minder vet aanbrengt dan de traditionele versie. Voorzie zeker voldoende groenten, of wat dacht je van twee soorten groenten. Geef de voorkeur aan mager vlees zoals rundergehakt, filet americain of gehakte kipfilet. Wees ook zuinig met kaas. Gebruik kaas enkel als smaakmaker en kies voor een ‘light’ variëteit.

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 200 g bloemkool
  • 100 g broccoli
  • 120 g aardappelen
  • 1 ui
  • 150 g mager rundergehakt
  • 50 ml magere melk
  • nootmuskaat
  • peper
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 eetlepel magere gemalen kaas

 

Bereiding:

  1. Verdeel de bloemkool en broccoli in fijne reepjes en stoom de groente in 20 minuten gaar.
  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  3. Maak de ui schoon en snij in kleine stukjes.
  4. Bak het rundergehakt in de margarine en kruid met peper
  5. Fruit de ui glazig bij het gehakt
  6. Maak een puree van de aardappelen met de melk, nootmuskaat, peper en weinig zout.
  7. Schep de bloemkool en de broccoli in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover. Dek dit af met de aardappelpuree.
  8. Zet onder de grill voor een bruin korstje.

 

Calorieën:
465 kcal

 

Wist je dat?
De nutritionele waarde van de recepten kunnen misschien veel lijken. De calorieën zijn vooral afkomstig van de hoeveelheid zetmeelproduct (aardappelen, mie, deegwaren). In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn dit geen dikmakers. Deze producten bevatten trage koolhydraten die het bloedsuikerpeil geleidelijk doen toenemen en geven dus langer energie. Neem je slechts een beperkte hoeveelheid zetmeelproduct dan heb je minder calorieën maar zal je bloedsuiker ook sneller laag staan waardoor je veel sneller gaat snoepen tussendoor. Een veelgemaakte fout bij mensen die willen “diëten” is dat ze zetmeelproducten schrappen, met een laag suikergehalte, een flauw gevoel, hoofdpijn en meer snoepen tussendoor als gevolg. Beter 3 volwaardige maaltijden per dag en minder snoepen tussendoor, dat is het geheim van een stabiel gewicht!

Laat een reactie achter

Recepten

  • Vispapilot met feta en tomaat Vispapilot met feta en tomaat
    Benodigdheden (1 persoon): 150g vis, 30g feta, 2 vellen bakpapier, 10 kerstomaatjes, een 5tal zwarte ontpitte olijven, 1 rode ui, paprikapoeder, 1 eetlepel groentenbouillon Neem...
    Lees verder

Boekrecensies

Nieuws

  • Wil jij je ook terug op en top voelen én jouw stabiel gewicht bereiken? Schrijf je dan nu hier GRATIS in voor een inspirerende presentatie boordevol tips, praktijkvoorbeelden en zelf-aan-de-slag oefeningen.
    Lees verder

Adres

Trees Peersman
Lange Beulestraat 46
9250 Waasmunster
0476/27 99 89
trees@treespeersman.be